onsdag 24. juni 2009

Vår Digitale Fremtid - Google Wave

Google Wave er kanskje Googles største nyhet gjennom tidene. Mange tror at tjenesten kommer til å endre måten vi kommuniserer på Internet på mange måter. Det tror jeg og. Men det er ikke så lett å forklare nøyaktig hva som gjør Google Wave så bra. Systemet skal i hovedsak erstatte  email og instant messanging, men det kan brukes til veldig mye mer. Å se den 1 time og 20 minutt lange demonstrasjonen er det ikke alle som gidder heller. Så jeg skal forsøke å forklare hva det er og hvorfor jeg tror det vil bli veldig stort og veldig bra.

Alle som har brukt mye mail vet at det ikke er en god måte å kommunisere på, spesielt om 3 eller flere personer skal ha en samtale eller diskusjon. Det tar lang tid, folk blir fort utelatt enkelte svar, mailen blir lang og svært uoversiktlig. 

  • Google Wave er en web applikasjon, altså et program laget i HTML5 som kjører i nettleseren. Dette glemmer man fort når man bruker det, siden det ser ut, og fungerer som en vanlig applikasjon, noe som er veldig imponerende.

  • Virker på alle Operativ System, inkludert nyere mobiltelefoner (så lenge den har en moderne nettleser).
  • Systemet sender og mottar tekst, bokstav for bokstav, for effektivisering av samtaler, så man slipper å vente på at meldingene skal bli ferdig. Man kan slå av denne funksjonen om man ikke vise hvor elendig man er i touch.
  • Wave gjør det lettere å føre samtale om flere tema samtidig da man kan svare hvor som helst i en wave, og ikke bare nederst i rekken av meldinger. Dette gir samtalen struktur og det blir svært oversiktlig for alle involverte å se hva som sies om hva, til hvem.

  • Samtaler (waves) lagres i en innboks på samme måte som mail, så man trenger ikke være online for å motta meldinger. Disse kan også sorteres, merkes og søkes frem. I tillegg kan man linke til andre waves i en wave ved å dra de fra innboksen til meldingsfeltet med musen.
  • Man kan også implementere waves inn i andre websider (som f.eks denne bloggen). På den måten kan man bruke den som:
         -Et publiseringsverktøy
         -En måte å øke funksjonaliteten på siden dramatisk
         -En måte å få all kommunikasjon man gjør på nettet rett inn i wave innboksen
         -Uten at det hindrer folk som ikke bruker google wave til å være med. 
  • Man deler bilder ved å droppe dem rett inn i en wave i nettleseren.

Bilder av grensesnittet:



Det mest interessante blir kanskje for bedrifter. For å bruke Google Wave til dokument utvikling\editering kan man tenke på en wave som et dokument.

  • Ved å gi tilgang til de du vil jobbe med kan alle editere et dokument, samtidig som de diskuterer punkter og løsninger i farten.

  • For å se historien til en wave, har man en spole funksjon som lar deg se hvordan dokumentet så ut fra start til slutt. Dette kan også brukes om man kommer inn i en wave på et sent tidspunkt for å se hvordan waven (dokumentet) har utviklet seg.

  • På samme måte som å svare på spesifikke setninger i en IM, kan man kommentere spesifikke deler av et dokument. Disse kommentarene kan enkelt skjules for å få en helhet av hoved dokumentet.


I tillegg har Google Wave åpen kildekode og er tilrettelagt for tilleggsprogrammer. Det vil si at utviklere verden rundt vil utvikle programmer (gadgets og robots) som kan integreres og øke bruksområdet og funksjonalitet betraktelig. Eksempler på dette er:

  • Rosy: denne kan oversette alt du skriver, ord for ord, til over 40 forskjellige språk på direkten. Så om du kjenner noen som du vil snakke med, men som snakker et annet språk så kan man gjøre seg forstått helt uten problemer.

  • Spelly: spellchecker som retter det du skriver utifra betydningen av setningen. Så selv om ordet er et gyldig ord, men ikke gir mening i sammenhengen, så blir det rettet. Dette er trolig en forbedret utgave av googles egne "did you mean" funksjon når du søker, som vi alle elsker hardt og lenge. Eksempler som ble brukt under demonstrasjonen var:
       -Can I have some been soup?  -> Can I have some bean soup? 
       -It has bean so long. - > It has been so long.
       -Icland is an icland - > Iceland is an island
    Dette gjøres ved hjelp av en gigantisk språkmodell som er kompilert utifra hele Internett. For stor og tung til å kjøre effektivt på en vanlig PC, men peice of cake for kraftige servere.


Se en gjennomgang av hvordan funksjonene jeg har beskrevet virker:


Google Wave er som alt annet Google, helt gratis. Og siden det også er en åpen protokoll og åpen kildekode kan andre bedrifter kjøre sine egne Wave servere, konfigurert for spesifikke behov og samtidig være trygge på at ingen info lagres på Googles servere.


Jeg tror Google Wave vil bli en stor suksess. Det vil selvfølgelig ta tid før det tar over for mail. Om det blir en suksess som en instant messenger er vanskelig å si, men trolig vil den også kunne sende meldinger til andre systemer som MSN ved hjelp av extentions. Jeg tror vi vil se mye av Google Wave i andre bruksområder som implementering på websider ol.


Web applikasjoner er fremtiden.
Cloud computing er fremtiden.
Google Wave er fremtiden.
Og de er vår digitale fremtid.

En lukket beta med 100k kontoer starter 30. september.
Mer info kan finnes her.

5 kommentarer:

  1. Du burde vært pressetalsmann for Google om dette produktet, ganzpr0fft!

    SvarSlett
  2. lol, er bare en fanboi av solide tjenester ^^

    SvarSlett
  3. Du sier at Google Wave er fremtiden, har jeg da reist med tidsmaskin? ;) Akkurat i dag har jeg vært på Wave i én hel måned sammen med en håndfull andre nordmenn :-)

    "Det vil si at utviklerene verden rundt vil utvikle programmer (gadgets og extensions)"

    Det var nå litt smør på flesk. Det finnes to typer extensions i Wave, Gadgets og Robots.

    Wave: senikk@wavesandbox.com
    - min egen Wave server terje@senikk.com
    Twitter: http://twitter.com/senikk
    Facebook: http://facebook.com/senikk

    SvarSlett
  4. At det er fremtiden er åpenbart bare mitt forsøk på en spådom.

    Robots var nok det jeg prøvde å skrive ja. Rettet.

    Har egentlig lurt på hvordan Wave adressene var. Vil det kunne integreres med mail?

    SvarSlett
  5. Google Wave er basert på XMPP (Jabber), så det er egentlig snakk om XMPP-adresser. Selv kjører jeg min egen Google Wave Federation Prototype Server (GWFPS - http://code.google.com/p/wave-protocol/) på ejabberd.

    Slik det er satt opp nå så er Wave-kontoen knyttet opp mot en "GMail"-konto som fremstår med Google Wave-logo med tittel "Wave Sandbox Mail". Eneste i bruk derfra sånn foreløpig er kontaktlisten som er den samme i Wave-klienten. Hvis noen skulle finne på å sende e-post så havner det i Wave Sandbox Mail.

    I fremtiden kan man integrere hva som helst mye lettere når OpenSocial RPC baserte APIet blir tilgjengelig foreløpig må robotene kjøres fra App Engine. Ser at noen sysler med slike ting som e-post integrasjon også.

    SvarSlett

 
Blogglisten